МБАЛ Света Богородица

Site name

Създаване

Болница „Света Богородица” е първото частно лечебно заведение за болнична помощ в София със статут на болница.
Тя е е създадена през 1997 г. по Закона за здравето като Хирургична болница „Света Богородица” от д-р Николай Болтаджиев. Предметът й на дейност включва лечение на заболявания от областта на общата, коремната хирургия, очни болести, ортопедия и травматология, гинекология, пластична, естетична и реконструктивна хирургия, уши, нос и гърло, урология. Бързо се утвърждава като една от водещите в артроскопската, хирургията на щитовидната жлеза, офталмохирургията, пластичната и естетична хирургия. Тя е и от пионерите в лапароскопската и артроскопската хирургия в страната. 
По онова време в болницата са работили изтъкнати специалисти, като проф. Венко Александров, доц. Георги Тенев, проф. Иван Матев, доц. Георги Каменов, доц. Борислав Дъбов, проф. Атанасов, доц. Антони Георгиев, доц. Таньо Сечанов.

2016

2001

Последващо развитие

Болницата е пререгистрирана по новоизлезлия Закон за лечебните заведения като СХБАЛ „Света Богородица”. Тогава е пристроена и нова сграда, в която е настанен стационарът, отделението по реанимация и модерен операционен блок. При периодичните акредитации болницата получава винаги най-високи оценки както за цялостната си дейност, така и за отделните структури. По договор с университета София-Антиполис от Ница (Фрация) в болницата периодично се обучават чуждестранни специализанти.

Продължаващи трансформации

Сключва договор с НЗОК като изпълнител на клинични пътеки.

2005

2011

МБАЛ

Лечебното заведение е пререгистрирано като МБАЛ „Света Богородица” с II ниво на компетентност на основните структури.

Разширяване

Болницата е комплексно реновирана и е с териториално разширен административен блок. Операционният блок е обновен технологично. Болничните стаи са модернизирани.

2020

"Бисквитките" ни помагат да ви предоставим по-добро преживяване с нашия уебсайт. С използването му вие се съгласявате с тях.